Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
 
Novostavba rodinného domu
Lokace
U Hájovny, Brno - Žebětín
Realizace
2013-2015
Projekt
2012 -2013
Užitná plocha
210 m²
Fotografie
Filip Šlapal
Svažitý pozemek je položený na krásném místě nad centrem Žebětína s výhledy na kostel a okolní krajinu. Dům jsme situovali na pozemek do jeho horní části směrem k ulici, hmotově navazuje na frontu domů v dolní části ulice. Základním motem návrhu je “chytré“ usazení hmoty a dispozic domu do svažitého terénu a jeho návaznost na zahradu a ulici. Návrh respektuje původní terén a co nejméně ho „znásilňuje“. Tvar domu je vymezen hranicí pozemku a je lehce lichoběžníkový. Jedná se o archetypální tvar, jednoduchou hmotu se sedlovou střechou. V části do ulice je před hmotou domu situovaná hmota garáže se vstupním krčkem a malým vjezdovým dvorkem z cihelné dlažby vymezeným železobetonovými pohledovými stěnami a modřínovou dřevěnou vjezdovou bránou. Z dvorku lze po betonovém prefabrikovaném schodišti sejít kolem domu na zahradu a obytnou terasu. U hmoty a fasády směrem do zahrady je kontrast k tradičním oknům vytvořen velkými prosklenými plochami a doplněn o jednoduchý box dřevěného proskleného arkýře. Zahrada je důležitou součástí celého návrhu. Zahradou prochází osa železobetonových prefabrikátových šlapáků navazující na vnitřní schodiště. Na modřínovou terasu, která je po celé šíři domu navazuje vyrovnaná úroveň zahrady, z které se sestupuje po jezdeckých schodech do užitkové části zahrady. Návrh zahrady ing Martina Forejtová - atelier A05