Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
 
Family House in Mala Lhota
Location
Mala Lhota, Czech Republic
Realisation Year
2007-2010
Project Year
2006-2007
Project Area
324 m²
Photographer
Filip Šlapal
THIS PROJECT WON CZECH NATIONAL ARCHITECTURE AWARD IN CATEGORY OF FAMILY HOUSES - GRAND PRIX ARCHITEKTŮ IN YEAR 2011. The site is located in the centre of beautiful small village Mala Lhota in the valley of the hilly countryside in the middle of Czech Republic. The main design concept was to create building which would be traditional, modest and friendly to it’s neighbourhood and surrounding village context. The form of the new building complies with traditional Czech rural house. The gable of pitched roof  faces the village square and is tied together with walls on the site boundary. The walls were built by reusing stones from ruins of existing buildings. These stone walls help to create the landscape garden on  the same level as living space of the house.  Between the new house and next-door house was placed set back garage with main entrance to the house. One of the key thing was preservation of old lime tree which contribute to create pleasant sheltered entrance to the house. The main entrance hall of the house is on the same level as the garage, the utility room and the laundry. The stair from the entrance level leads to mezzanine level with one large space containing living room, kitchen and dinning room. This space is completely open to the pitched roof and is lighten through a horizontal roof light and is connected with garden through  a large sliding doors...