Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
Novostavba rodinného domu
 
Family house Žebětín
Location
Brno - Žebětín, Czech Republic
Realisation Year
2013-2015
Project Year
2012 -2013
Project Area
210 m²
Photographer
Filip Šlapal
Situated on a sloping plot in a beautiful location overlooking the centre of Zebetin with views of the church and surrounding countryside. The house is situated on the upper part of the plot facing the street. The mass of the house continues onto the row of houses in the lower part of the street. The main motto of the design is the „clever“ establishment of the mass and dispositions of the house onto the sloping terrain and its continuity into the garden and the street. The design respects the original terrain and „violates“ it as little as possible.The shape of the house is defined by the boundary of the plot and is slightly trapezoidal. It is an archetypal shape, a simple mass with a gabled roof. A garage mass is situated in front of of the house in the street facing part, with entrance neck and a small drive in court -yard paved with bricks and with defining seethrough walls made from reinforced concrete and a larch wood drive-in gate. From the yard one can go down the precast concrete steps, around the house and into the garden and onto a large patio terrace. The mass and facade towards the garden contrast the traditional windows created by large glassed areas complemented by a simple box shaped wooden glazed bay window. The garden is an important part of the whole design. An axis of reinforced concrete stepping stones runs through the garden and continues up to the internal staircase. The larch terrace which runs across the entire width of the property balances the level of the garden, from which one can walk down the riding steps into the utilitarian part of the garden. Landscape architect ing Martina Forejtová - A05